Opracowanie receptury karmy uzupełniającej wykorzystującej produkty odpadowe z procesu produkcji gryzaków dla zwierząt – E-Pies.eu Beata Mastalerz
W trakcie badań opracowana została zarówno nowa technologia jak i nowy produkt które stanowią odpowiednio innowacje: procesową i produktową.
Przewidziana innowacja procesowa jest rozwiązaniem udoskonalonym ponieważ opiera się na znanych w technologii mięsa procesach takich jak kutrowanie, masowanie oraz wykorzystuje znane procesy, jednak w zupełnie nowatorski sposób.
Przewidziana innowacja produktowa będzie rozwiązaniem nowatorskim aktualnie nie stosowanym przez żadną firmę produkującą psie i kocie przysmaki w regionie.
Firma przewiduje wdrożenie nowej technologii do praktyki produkcyjnej i wytwarzanie przysmaków w z produktów odpadowych które będą w regularnej ofercie firmy. Rozwój technologii (po zakończeniu etapu badań) może nastąpić w wyniku doposażenia firmy w dodatkowe maszyny o większej wydajności.